Produkcja i higiena w przemyśle spożywczym jest ściśle regulowana przez przepisy. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej oraz polskiego prawa żywnościowego odpowiedzialność za bezpieczeństwo zdrowotne żywności ponosi wytwórca bądź wprowadzający do obrotu. Jednym z czynników wpływających na utrzymanie czystości i higieny w zakładzie są używane środki chemiczne. Chemia profesjonalna to rozwiązanie, które zapewni zarówno czystość, jak i bezpieczny kontakt z produktami spożywczymi.
Obowiązujące w Polsce przepisy nakładają na zakłady spożywcze obowiązek wdrażania systemu HACCP. Jednym z elementów jest GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna. Reguluje ona zasady utrzymania higieny i czystości na odpowiednim poziomie przy jednoczesnym zapewnieniu produkcji bezpiecznej dla zdrowia żywności.
W zakładach produkujących żywność jest wiele pomieszczeń takich jak magazyn do przechowywania jedzenia oraz maszyn przetwórczych. W każdym z tych miejsc przedsiębiorca musi dbać o to, aby była w nich zachowana tzw. czystość mikrobiologiczna. Nie ma mowy o kurzu oraz zarazkach, niezwykle ważna jest sterylność. Nie dotyczy to jednak wyłącznie pomieszczeń. Personel także musi zadbać o higienę na najwyższym poziomie. Po stronie przedsiębiorcy należy przeszkolenie pracowników z zakresu obchodzenia się z żywnością oraz zapewnienie punktów sanitarnych, a także odzieży ochronnej.
Zapoznaj się z naszą ofertą odzieży ochronnej
Chemia profesjonalna przeznaczona do stosowania w przemyśle spożywczym musi posiadać wszelkie niezbędne dopuszczenia i atesty w celu ich stosowania do powierzchni mających kontakt z żywnością. W ofercie sklepu online leshigiena znajdziesz szeroką ofertę chemii profesjonalnej, takiej jak środki czystości, preparaty myjące oraz dezynfekujące.