Branża gastronomiczna i hotelarska znowu odżyła, jednak teraz jak nigdy ważne jest dbanie o prawidłową higienę i dezynfekcję zarówno pomieszczeń kuchennych, jak i restauracyjnych. Stosowanie się do zasad higieny oraz dbanie o czystość to gwarancja bezpieczeństwa personelu i odwiedzających nas osób, dlatego warto zwrócić na to szczególną uwagę. Dowiedz się, w jaki sposób zapewnić czystość w swojej restauracji.
W każdym lokalu zarówno klienci, jak i pracownicy dotykają setek przedmiotów, by następnie dłońmi dotykać jedzenia. Z tego powodu niezwykle ważne jest, aby ręce były czyste i pozbawione chorobotwórczych drobnoustrojów. W tym celu zadbaj o czystość dłoni ustawiając w widocznych miejscach płyny do dezynfekcji, a także uzupełniając na bieżąco poziom mydła i ręczników papierowych w łazienkach. Dzięki temu zyskasz pewność, że Twoja restauracja będzie bezpieczna.
To jedna z podstawowych zasad związanych z funkcjonowaniem restauracji. Dezynfekcja blatów, stołów oraz innych twardych powierzchni zapewnia bezpieczeństwo zarówno dla pracowników, jak i gości. Pomóc w sprawnej dezynfekcji mogą specjalne preparaty, które nie wymagają spłukiwania. Nie mniej ważne jest zadbanie o czystość krzeseł oraz podłóg, a także często dotykanych powierzchni, takich jak chociażby klamki, na których znajdować się mogą tysiące bakterii.
Czystość to podstawa, szczególnie wszędzie tam, gdzie podawane są posiłki. Z tego powodu niezwykle ważne jest, aby zadbać o odpowiednią dezynfekcję powierzchni oraz rąk, a także czyszczenie wszystkich elementów zarówno w kuchni, pomieszczeniach socjalnych, jak i w części restauracyjnej. W tym celu warto postawić na sprawdzone środki czystości stworzone specjalnie z myślą o gastronomii, posiadające silne właściwości bakterio- i grzybobójcze. Jednocześnie płyny te nadają się do powierzchni mających kontakt z żywnością, dzięki czemu są bezpieczne dla zdrowia.